Pasztet z selera

4.5 (174 ocen)

Pyszny pasztet na święta i na co dzień. Idealny dla dbających o linię.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości selery
    2 cebule
    4 jaja
    1 szklanka otrębów żytnich lub pszennych
    200 g margaryny lub masła
    1-2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    sól i pieprz do smaku
    majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Selery i cebule obrać, po czym zetrzeć na tarce o małych oczkach. W garnku roztopić margarynę/masło, dodać 4 łyżki wody i wrzucić starte warzywa. Dusić do miękkości. Odstawić do wystudzenia.
  • 2. Do wystudzonej masy dodać przyprawę do kurczak, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wsypać szklankę otrębów i dodać żółtka. Wymieszać. Pianę z białek ubić. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
  • 3. Formę keksową natłuścić. Spód posypać majerankiem.Masę przełożyć do formy keksowej. Piec 45 minut w 165 stopniach. Udekorować papryką bądź natką pietruszki.

Porady

Zamiast margaryny czy masła można dodać 3/4 szklanki oleju rzepakowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Otręby Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować