Pyszny pasztet na święta i na co dzień. Idealny dla dbających o linię.
Składniki:
2 średniej wielkości selery
2 cebule
4 jaja
1 szklanka otrębów żytnich lub pszennych
200 g margaryny lub masła
1-2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
sól i pieprz do smaku
majeranek
Pasztet z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Selery i cebule obrać, po czym zetrzeć na tarce o małych oczkach. W garnku roztopić margarynę/masło, dodać 4 łyżki wody i wrzucić starte warzywa. Dusić do miękkości. Odstawić do wystudzenia.
2.Do wystudzonej masy dodać przyprawę do kurczak, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wsypać szklankę otrębów i dodać żółtka. Wymieszać. Pianę z białek ubić. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
3.Formę keksową natłuścić. Spód posypać majerankiem.Masę przełożyć do formy keksowej. Piec 45 minut w 165 stopniach. Udekorować papryką bądź natką pietruszki.
Porady
Zamiast margaryny czy masła można dodać 3/4 szklanki oleju rzepakowego.
Komentarze