Sernik cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj spód.
Mąkę,proszek do pieczenia i cukier przełóż na stolnicę. Dodaj margarynę i posiekaj nożem. Dodaj żółtka i cukier wanilinowy, zagnieć ciasto. Gotowe ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
2.Ser wymieszaj mikserem z olej, stopniowo dodawaj 4 żółtka,1 jajko,szklankę cukru, budyń i mleko. Tak przygotowaną masę serową wyłóż na wcześniej przygotowany spód.
Orzechy wyłóż na masę serową ,a następnie posyp cappucino.
Białka ubij na sztywną pianę, powoli dodawaj 5 łyżek cukru. Pianę połącz z 1 łyżką mąki pszennej i bułką tartą. Pianę wyłóż na masę serową.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C. przez ok. 50-55 minut. Gotowe ciasto ostudź.
3.1 szklankę mleka zagotuj z pozostałym cukrem. Pozostałe mleko połącz z żółtkami,mąką ziemniaczaną i łyżką mąki pszennej. Wlej do gotującego się mleka. Ugotuj budyń. Ostudź.
Gdy budyń ostygnie wymieszaj mikserem wraz z masłem.
Tak przygotowany budyń wyłóż na sernik.
Posyp wiórkami czekoladowymi.
Komentarze