Serniczek bananowy w czekoladową zeberkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na spód rozdrabiamy w malakserze lub blenderze, a następnie powstałymi okruchami wylepiamy spód blaszki do pieczenia. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Banany miksujemy w malakserze / blenderze wraz ze śmietaną, masłem orzechowym i ekstraktem waniliowym.
Teraz zadanie dla miksera. Do miski wkładamy ser oraz cukier, a następnie miksujemy na wolnych obrotach dodając masę bananowo-orzechową. Gdy będzie jednolita dodajemy po jednym jajku. Na końcu wsypujemy proszek budyniowy (lub mąkę ziemniaczaną) i miksujemy po raz ostatni. Tak przygotowaną masę wlewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika na środkowy poziom. Jednocześnie, na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne lub foremkę z wrzątkiem – para wodna będzie nawilżała sernik. Pieczemy około 65 minut w 170°C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na 5 minut. Potem bardzo lekko uchylamy drzwiczki i studzimy. Następnie sernik bananowy musi spędzić co najmniej 2 godziny w lodówce. Przed podaniem możemy udekorować go bananami i nitkami z karmelu.
Ja dekorowalam : bialą czekolada roztopiona z odrobina masla i szlaczkami z masy krowkowej.
Porady
Ja pieke sernik w mniejszej temperaturze a troszke dluzej.
Komentarze