Ser na podpuszczce

4.33 (3 ocen)

  • 1 godz. 30 min

ser na kanapki

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 l mleka nie UHT
    4 krople podpuszczki w płynie
    woda i sól na solankę
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ser na podpuszczce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. sposób przygotowania: Mleko podgrzewam w garnku do 34-36 C maksymalnie. Odlewam kilka łyżek mleka, mieszam z podpuszczką i wlewam do mleka i mieszam widelcem przez co najmniej 2 minuty.Odstawiam, aż całość skrzepnie, później kroję skrzep nożem w miarę drobną kostkę. Odstawiam całość aż skrzep osiądzie na dnie, a serwatka wypłynie na wierzch. W durszlaku rozkładam gazę lub chustę serowarską. i powoli ręką przekładam skrzep na gazę. Durszlak musi być oparty na garnku, żeby serwatka miała gdzie spływać. Gdy przełożę cały skrzep lekko przyciskam całość ręką, a potem przykrywam całość talerzykiem od góry i obciążam miską z wodą. Całość zostawiam na ok. 3 godziny, ale co jakieś pół godziny przewracam delikatnie ser ręką. Potem wyjmuję ser i przekładam do zimnej solanki. Solankę przygotowuję z letniej wody i soli do smaku ma być słone na 2 litry wody dodaję 5 łyżek soli. I w solance zostawiam go na co najmniej 12 godzin przewracając go co jakiś czas. W ten sposób tworzą się bąbelki czyli dziurki w serze.

Porady

mozna dodac tez ulubione ziola

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować