Podudzia na ryżu

4.5 (174 ocen)

  • 4 godz. 30 min

Witam.Goszcząc u znajomych spróbowałam czegoś, co połaskotało moje kubki smakowe. Postanowiłam podzielić się z Wami na to przepyszne i syte danie obiadowe. Nie jest zbyt skomplikowane, jednak troszkę czasochłonneTroszkę go zmodyfikowałam i będę pisała etapami

  • 4 godz. 30 min

Składniki:


  • Składniki :
    1,5 kg podudzi z kurczaka

    Marynata:
    1 łyżka ziół prowansalskich
    1 łyżka papryki słodkiej
    2 małe ząbki czosnku
    sól i pieprz do smaku
    2 łyżki oleju

    Kolejne składniki :
    2 szklanki ryżu
    2-3 średnie cebule

    Składniki na sos:
    2/3 kostki masła
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki Vegety
    1/2 łyżki pieprzu
    2 łyżki słodkiej papryki
    2 łyżki cukru
    1/2 szklanki keczupu łagodnego
    3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z kurczaka

Podudzia na ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Wszystkie przyprawy zmieszać z olejem, przecisnąć czosnek i również dodać. Dokładnie wymieszać marynatę. Natrzeć nią podudzia, a następnie wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

  • 2. Do naczynia żaroodpornego o pojemności 4-5 litrów wsypać suchy ryż i równomiernie rozłożyć, następnie wyłożyć na ryż pokrojone w półkrążki cebule. Na to ułożyć podudzia.

  • 3. Następnie zrobić sos.
    Wodę wlać do garnuszka, dodać masło przyprawy, keczup i zagotować.

  • 4. Przygotowane w naczyniu żaroodpornym udka na ryżu zalać przygotowanym sosem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 1,5 godziny.
    Pyszności.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować