Wyśmienita sałatka z zielonej soczewicy, świeżego ogórka i łososia wędzonego na zimno.
20 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1/2 szklanki makaronu w kształcie ryżu (80 g)
1 średni ogórek szklarniowy (250 g)
kawałek jasnozielonej części pora (20 g)
1 puszka zielonej soczewicy (240 g po odsączeniu)
100 g łososia wędzonego na zimno w plastrach
1-2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki majonezu
szczypta soli
pieprz mielony
Sałatka z soczewicy z ogórkiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy.
Ogórka myjemy, osuszamy i kroimy w ćwierćplasterki. Pora płuczemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w poprzek w paseczki. Soczewicę dokładnie odsączamy z zalewy. Łososia kroimy w paseczki. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z majonezem, doprawiamy niewielką ilością soli (łosoś jest dość słony) i pieprzem.
Komentarze