Sałatka z marynowanej cebuli

4.5 (192 ocen)

  • 1 godz. 30 min

cebula w tym wydaniu nikomu nie zaszkodzi :-)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg cebuli
    2 marchewki
    1/2 selera
    4 jajka
    2 - 3 łyżki majonezu
    sól, pieprz

    Na marynatę:
    1 szklanka wody
    1/3 szklanki octu (10%)
    2 łyżki cukru
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z marynowanej cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i selera myjemy, obieramy, wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą, lekko posoloną wodą (musi przykryć warzywa); gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i kroimy w kostkę lub cienkie paski lub ścieramy na tarce jarzynowej. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy w półplasterki. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Cebulę kroimy w ćwierćplasterki i wrzucamy do wrzącej zalewy, ponownie doprowadzamy do zagotowania i od tego momentu gotujemy dwie minuty. Odsączamy z zalewy i studzimy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i majonezem. Sałatkę podajemy schłodzoną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Marchewka Marynata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować