Jeśli nie mamy pomysłu jak wykorzystać młodą fasolkę szparagową i groszek cukrowy, to ta sałatka jest tego przykładem. Smaczna, pożywna a zarazem lekka.
Składniki:
Dla 3 osób:
200g makaronu typu kokardka
100g młodej fasolki szparagowej
50g obranego groszku cukrowego
1/2 małej główki sałaty
1 garść liści szpinaku
ok 6 suszonych pomidorów
ugotowane mięso z dwóch udek kurczaka
4 łyżki sosu balsamicznego
sól, pieprz do smaku
Sałatka z fasolką szparagową i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka kurczaka gotujemy do miękkości,studzimy i obieramy mięso.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente- wg przepisu na opakowaniu
Fasolkę szparagową gotujemy z dodatkiem soli ok 15 minut (do miękkości). Odcedzamy, studzimy lekko i kroimy na pół.
Sałatę myjemy i targamy na małe cząstki, podobnie postępujemy z liśćmi szpinaku.
Sałatę, mięso, fasolkę, szpinak, pokrojone drobno suszone pomidory oraz groszek cukrowy łączymy z sosem balsamicznym, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Komentarze