Sałatka z awokado i boczkiem

4.49 (188 ocen)

bardzo smaczne połączenie

Składniki:

  • 3/4 główki sałaty lodowej
    1 awokado
    140 gram boczku wędzonego surowego w plastrach
    2 pomidory
    1 ogórek zielony krótki
    6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
    2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
    sól do smaku
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z awokado i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę porwać na małe kawałki. Awokado przekroić na pół. Wyjąć pestkę i delikatnie usunąć skórkę, tak, aby miąższ pozostał w całości. Pokroić go w kostkę. Plastry boczku pokroić na mniejsze kawałki i następnie wysmażyć na rumiano na suchej patelni. Pomidory oraz ogórka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę (ogórka nie obierać ze skórki). Do miseczki przelać ocet winny i dodać do niego sól. Wymieszać do czasu , aż sól się rozpuści. Następnie dodać oliwę z oliwek oraz pieprz i dobrze razem wymieszać. Wszystkie składniki przełożyć do miski i dobrze razem wymieszać. Sałatkę przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować