sałatka wiosenna z sosem colesław

0 (0 ocen)

  • 10 min

Ma ciekawy smak dzięki zastosowaniu sosu, który używamy do surówki colesław

  • 10 min

Składniki:

  • *Dowolna główka sałaty(ja miałam karbowaną);
    * 2 rzodkiewki;
    * duży pomidor(lub 2 mniejsze);
    * pół małej cebuli(ja dałam czosnkową);
    * pół ogórka szklarniowego;
    * 2 łyżki majonezu;
    * 4 łyżki mleka;
    * 2 łyżki octu jabłkowego;
    * 6 łyżeczek cukru;
    * szczypta soli;
    * 1 łyżeczka chrzanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka wiosenna z sosem colesław - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę myjemy i rozrywamy na drobne kawałeczki, wrzucamy do miski. Na desce kroimy w półksiężyce rzodkiewkę i ogórki, pomidora również kroimy według uznania( półksiężyce lub kostka), cebulę kroimy w drobną kostkę i całość dodajemy do sałaty.
  • 2. Sos:
    Do małej miseczki dodajemy majonez,mleko,ocet, cukier,sól i chrzan. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smakujemy i jeśli będzie za kwaśne należy dodać cukru. Jeśli za słodkie chrzanu lub octu. Jeżeli będzie za bardzo lejące należy dodać trochę majonezu.
  • 3. Sos z sałatą łączymy dopiero przed samym podaniem.

Porady

Można używać różnych sałat i składników w zależności od tego co ma się w domu. Ja często podaje ten sos do innych miksów

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować