Sałatka wiosenna z sosem colesław - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę myjemy i rozrywamy na drobne kawałeczki, wrzucamy do miski. Na desce kroimy w półksiężyce rzodkiewkę i ogórki, pomidora również kroimy według uznania( półksiężyce lub kostka), cebulę kroimy w drobną kostkę i całość dodajemy do sałaty.
2.Sos:
Do małej miseczki dodajemy majonez,mleko,ocet, cukier,sól i chrzan. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smakujemy i jeśli będzie za kwaśne należy dodać cukru. Jeśli za słodkie chrzanu lub octu. Jeżeli będzie za bardzo lejące należy dodać trochę majonezu.
3.Sos z sałatą łączymy dopiero przed samym podaniem.
Porady
Można używać różnych sałat i składników w zależności od tego co ma się w domu. Ja często podaje ten sos do innych miksów
Komentarze