Przepis otrzymałam od siostry, trochę go udoskonaliłam i smakuje całej rodzinie
30 min
Składniki:
SKŁADNIKI:
* 100 g kukurydzy
* 50 g cebuli
* 150 g papryki
* 500 g kapusty pekińskiej
* 470 g ogórków konserwowych
* 30 g przyprawy Kebab-Gyros
* 50 g majonezu
* 60 g keczupu pikantnego
* 500 g piersi z kurczaka
1. Wykonanie: Pokrojone piersi z kurczaka należy doprawić przyprawą kebab-gyros - najlepiej dzień wcześniej to zrobić wtedy mięso z kurczaka jest pyszniejsze, lecz można przygotować tego samego dnia pozostawić na 3 godziny w lodówce, przesmażyć na średnim ogniu pod przykryciem. Następnie należy pokroić kapustę pekińską, ogórki, paprykę, cebulę, odsączyć kukurydzę z soku. Przygotowanie sosu, należny połączyć majonez z keczupem. Gdy mamy już wszystkie składniki przygotowane bierzemy miskę szklaną i układamy warstwami: kapusta, sos, pierś kurczaka, ogórki, paprykę, kukurydzę, cebulę, przyprawę kebab-gyros i przykrywamy kapustą następne warstwy robimy podobnie - do wykorzystania wszystkich składników. Gdy skończymy całą sałatkę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Tak przygotowana potrawa powinna być w lodówce przez całą noc i jest przepyszna POLECAM :) SMACZNEGO!
Porady
Najlepiej przygotować kurczaka dzień wcześniej aby przyprawa kebab-gyros dobrze nią przeszła, i najlepiej aby zrobiona sałatka została podana na drugi dzień wtedy jest smaczniejsza.
Komentarze