Rolada z kaczki

4.48 (196 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Świetne na świąteczny stół czy karnawał lub impreze domową

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kaczka (ok.1 i 1/2 kg)
    1 łyżka soku z cytryny
    20 dag słoniny
    2 jajka
    2 łyżki majeranku
    2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
    25 dag suszonych śliwek bez pestek
    1 kieliszek białego wytrawnego wina
    4 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyć kaczkę i rozciąć, usunąc kości ( nie uszkadzając skóry ), wyciąć tłuszcz i część mięsa. Skórę z kaczki z pozostawioną warstwą mięsa natrzeć solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zawinąć w folię i zostawić na godzinę. Mięso z nóg kaczki, wycięty tłuszcz i słoninę przepuścić przez maszynkę , dodać roztarty z solą czosnek, pieprz, orzechy i majeranek, wlać wino, w którym moczyły sie śliwki, wbić jajka i dokładnie wyrobić masę.
  • 2. Przygotowany farsz ułożyć, na przygotowanej skórze z kaczki. Na środku ułożyć śliwki, zrolować, związać nitką i zawinąć w folię aluminiową. Wstawic do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec około
    półtorej godziny. Po czym zostawic w piekarniku do ostygnięcia. Zdjąć folię, a roladę zrumienić ze wszystkich stron na stopionym maśle.
    Ostudzoną pokroić, ułożyć na półmisku na liściach sałaty, udekorować natką pietruszki.

Porady

Do tak przyrządzonej potrawy doskonale pasuje konfitura z borówek albo żurawina.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować