Rolada z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyć kaczkę i rozciąć, usunąc kości ( nie uszkadzając skóry ), wyciąć tłuszcz i część mięsa. Skórę z kaczki z pozostawioną warstwą mięsa natrzeć solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zawinąć w folię i zostawić na godzinę. Mięso z nóg kaczki, wycięty tłuszcz i słoninę przepuścić przez maszynkę , dodać roztarty z solą czosnek, pieprz, orzechy i majeranek, wlać wino, w którym moczyły sie śliwki, wbić jajka i dokładnie wyrobić masę.
2.Przygotowany farsz ułożyć, na przygotowanej skórze z kaczki. Na środku ułożyć śliwki, zrolować, związać nitką i zawinąć w folię aluminiową. Wstawic do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec około
półtorej godziny. Po czym zostawic w piekarniku do ostygnięcia. Zdjąć folię, a roladę zrumienić ze wszystkich stron na stopionym maśle.
Ostudzoną pokroić, ułożyć na półmisku na liściach sałaty, udekorować natką pietruszki.
Porady
Do tak przyrządzonej potrawy doskonale pasuje konfitura z borówek albo żurawina.
Komentarze