Farsz:
- 500 g gotowanego mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 bułka rozmoczona w mleku
- 1 jajko
- sól i pieprz
Sos pieczarkowy:
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy odrobinę wody i dusimy aż woda wyparuje. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do sosu, następnie przyprawy sól. Pieprz, maggi, na koniec sypiemy natkę.
Okrasa:
- 1 cebula
- ok. 300 g chudego wędzonego boczku lub kiełbasy
Pyzy ziemniaczane inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta:
Ziemniaki obrać i ugotować (można dzień wcześniej), zimne przecisnąć przez praskę.
Ziemniaki ugniecione na płasko w misce podzielić na 4 równe części, jedną część wyjąć i w to miejsce dodać mąkę ziemniaczaną ,roztrzepane jajka i mleko, odrobinę mąki pszennej. Doprawić do smaku solą i dobrze wyrobić. Gotowe ciasto podzielić na 20 równych części.
Przygotowanie farszu:
Ugotowane mięso z cebulką zmielić, połączyć z resztą składników,, doprawić do smaku, dobrze wyrobić (jeśli farsz będzie zbyt suchy, można dodać odrobinę masła żeby w dalszym ciągu dało się bez problemu formować). Uformować 20 kuleczek.
Przygotowanie:
Każdą porcję ciasta układać na dłoni, lekko rozpłaszczyć tworząc placuszek, na środek położyć kuleczkę z farszu i oblepić ciastem.
Gotowe pyzy wkładać porcjami do osolonego wrzątku z 1 łyżką oleju (co powoduje, że pyzy się nie sklejają) i gotować przez 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Porady
Podawać od razu, polane sosem pieczarkowym lub okrasą z dowolną surówką
Komentarze