Kaszubska drożdżówka na żółtkach z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.drożdże świeże rozkruszyć w większej miseczce, dodać mąkę, cukier, letnie mleko i łyżeczką dobrze wymieszać, przykryć talerzykiem na 20 minut do podrośnięcia w ciepłym miejscu
2.mąkę tortową przesiać do misy robota, dodać szczyptę soli
3.wlać same żółtka o temperaturze pokojowej
4.dodać podrośnięty zaczyn i hakiem robota na małych obrotach łączyć składniki
5.margarynę stopić w garnuszku z cukrem, cukrem wanilinowym, następnie wlać zimne mleko i wystudzić jeszcze na letnie, za gorące zabije drożdże i nie będą rosły w cieście, w trakcie mieszania wlewać mleko z margaryną, wlać sok z cytryny, na większych obrotach hakiem wyrabiać ciasto z 6 minut
6.pod koniec wsypać sparzone i odsączone z wody rodzynki, wyrabiać jeszcze z 2 minuty, misę robota nakryć talerzem i w ciepłym miejscu zostawić na 40 minut do wyrośnięcia
7.ciasto wyjąć na deskę podsypaną mąką, krótko wyrobić, podzielić na dwie porcje
8.z każdej uformować płaski pasek, podzielić na paski i zapleść warkocz
9.położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować pędzelkiem roztrzepanym jajkiem
10.piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 25-30 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach,
Komentarze