Potrawka z dyni i korniszonów

0 (0 ocen)

Coś pysznego w sam raz na rozpoczęcie sezonu dyniowego :)

Składniki:

  • 600 g obranej dyni (miąższ)
    250 g korniszonów
    2 ząbki czosnku
    1/2 pęczka natki pietruszki
    4 łyżki masła lub margaryny mlecznej
    4 łyżki śmietany 18%
    3 - 4 łyżeczki mąki pszennej
    1 szklanka wody
    8 łyżek kwasu z korniszonów
    1 łyżka curry
    przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)
    cukier do smaku (wg uznania)
    pieprz biały mielony do smaku (wg uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Potrawka z dyni i korniszonów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Potrawka z dyni i korniszonów 1. Tłuszcz rozpuścić, wrzucić posiekany czosnek, posypać curry - chwilę smażyć. Dynię pokroić w kostkę i dodać do czosnku. Całość zalać kwasem z korniszonów - dusić pod przykryciem 10 min. Po tym czasie dodać pokrojone w plasterki korniszony i posiekaną natkę pietruszki. Dusić pod przykryciem jeszcze 5 min.
  • Potrawka z dyni i korniszonów 2. Wodę, śmietanę i mąkę dokładnie wymieszać - zawiesiną zalać warzywa. Potrawkę doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować. Przyprawić do smaku.
    Podawać na ciepło (np. z pieczywem).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Pieprz biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować