Placki z cukinii, korniszonów i pieczarek

0 (0 ocen)

W sezonie jedna z podstawowych potraw z cukinii w moim domu to właśnie placki. Tym razem postawiłam na pewne urozmaicenie – do masy dodałam pieczarki oraz ogórki konserwowe i, co najważniejsze, Domownikom ta wersja bardzo zasmakowała.

Składniki:

  • 2 większe cukinie (łącznie 700 g)
    4 średnie korniszony (łącznie 250 g)
    4 większe pieczarki (łącznie 150 g)
    2 – 3 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanej bazylii
    1 łyżka posiekanej mięty
    3 jajka
    4 - 5 kopiastych łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka całych owoców anyżu
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw: nasion kozieradki, imbiru, kurkumy
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placki z cukinii, korniszonów i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki z cukinii, korniszonów i pieczarek 1. Cukinię, korniszony i oczyszczone pieczarki zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, obrany czosnek – na drobnych oczkach. Rozdrobnione składniki przełożyć do miski - wymieszać.
  • Placki z cukinii, korniszonów i pieczarek 2. Dodać zioła, mielone przyprawy oraz anyż. Wbić jajka i wsypać mąkę – ponownie wymieszać. Na końcu masę doprawić do smaku.
  • Placki z cukinii, korniszonów i pieczarek 3. Smażyć na rumiano z obu stron.
  • Placki z cukinii, korniszonów i pieczarek 4. Na patelni rozgrzać olej. Nałożyć porcje ciasta.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzą 42 średniej wielkości placki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować