Pomazaniec

4.5 (169 ocen)

  • 60 min

Przepis dostała moja siostra od teściowej i tak potem poszedł w świat:)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 ciasto:
    6 białek
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 ciasto:
    6 żółtek + 2 całe jajka
    6 łyżek cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    Krem:
    0,5 litra mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 cukry waniliowe
    0,5 szklanki cukru
    1 margaryna
    Dodatkowo:
    2 galaretki w jednym kolorze
    biszkopty okrągłe
    polewa
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pomazaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy pianę z białek. Dodajemy cukier. Proszek mieszamy z octem – dodajemy do masy. Na koniec delikatnie łączymy z mąką.
  • 2. Ubijamy żółtka, jaja i cukier. Dodajemy mąkę, proszek i kakao.
  • 3. Na blaszkę układamy ciasto na przemian – raz białe, raz ciemne, jedno obok drugiego, następnie delikatnie przemieszamy widelcem.
  • 4. Ciasto pieczemy ok 40 minut w 150-180 stopniach
  • 5. Gotujemy mleko i dodajemy mąki oraz cukry robiąc budyń. Następnie miksujemy margarynę na puszysty krem i dodajemy zimny budyń.
  • 6. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć jedną część kremu, na to układamy biszkopty maczane w galaretce. Zalewamy tężejącą galaretką i kładziemy drugą część kremy oraz przykrywamy drugą połową ciasta. Polewamy polewą. Ciasto można nasączyć, jeśli wydaje nam się, że może być zbyt suche.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować