Pleśniak z jagodami i wisniami

4.5 (156 ocen)

  • 30 min

Sezon jagodowy czas na uczte dla podniebienia

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. mąki
    1 kostka margaryny
    4 łyżki cukru
    2 łyżki śmietany
    2 łyżki oleju
    5 żółtek
    2 łyżki kakao
    1 szklanka jagód
    1 szklanka wydrylowanych wisni
    Piana:
    5 bialek
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Pleśniak z jagodami i wisniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę z przesiana maka połączyć siekając nożem na stolnicy, dodawac po jednym żółtku,dodac cukier, olej i smietane i wyrobic szybko gladkie ciasto.Z calosci odciac maly kawalek ciasta i polaczyc z kakao.Wstawic do lodowki na 15-20 min.
    W tym czasie ubic piane z bialek i cukru.
    Jagody oplukac wysypac na papierowy recznik i osuszyc.
    Wisnie wydrylowac.
  • 2. Schlodzone ciasto wylozyc na blaszce do pieczenia .Na ciasto rozsypac jagody i wisnie.Nastepnie wylozyc na calosc piane z bialek i porawc na male kawalki ciasto zmieszane z kakao. Calosc wstawic do rozgrzanego piekarnika 180 st.i piec ok 40-50 minut.

Porady

Mozna uzyc innych owocow (agrestu, pozeczki)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować