Placek "Smaki lata"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Przygotowałam go z tego, co akurat znalazłam w ogródku.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  •  1 i ½ szklanki mąki pszennej
     2 dag drożdży
     szczypta cukru
     ½ łyżeczki soli
     1 łyżka oleju
     1 średnia cukinia
     2 średnie marchewki
     1 mały por
     po ½ pęczka natki pietruszki i szczypioru
     1 garść kurek albo innych grzybów
     1 kostka twarogu (25 dag)
     3 jajka
     ½ szklanki mleka
     przyprawy do smaku
     kilka plasterków żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placek "smaki lata" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem na gładką masę, dodając tyle ciepłej wody i mąki, aby powstał gęsty zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodając sól, olej i wyrośnięty zaczyn. Dolać 1/3 szklanki ciepłej wody i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut, a następnie rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Wszystkie warzywa umyć, marchewki obrać, grzyby oczyścić. Cukinię pokroić w plasterki i półplasterki, marchewki i pora w plasterki, natkę i szczypiorek posiekać. Marchewkę i pora wrzucić do wody i ugotować na półtwardo, następnie wrzucić grzyby i cukinię. Gotować aż cukinia będzie miękka. Warzywa po ugotowaniu odcedzić i przyprawić. Twaróg utrzeć z mlekiem i jajkami, dodać zioła i przyprawić. Na ciasto wyłożyć warzywa, a następnie zalać je masą twarogową. Piec ok. 50 minut w 200 stopniach, aż ciasto będzie miało rumiane boki. Na 5 minut przed końcem pieczenia przykryć placek żółtym serem.

Porady

Placek najlepiej smakuje na ciepło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować