Przygotowałam go z tego, co akurat znalazłam w ogródku.
1 godz. 25 min
Składniki:
1 i ½ szklanki mąki pszennej
2 dag drożdży
szczypta cukru
½ łyżeczki soli
1 łyżka oleju
1 średnia cukinia
2 średnie marchewki
1 mały por
po ½ pęczka natki pietruszki i szczypioru
1 garść kurek albo innych grzybów
1 kostka twarogu (25 dag)
3 jajka
½ szklanki mleka
przyprawy do smaku
kilka plasterków żółtego sera
Placek "smaki lata" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem na gładką masę, dodając tyle ciepłej wody i mąki, aby powstał gęsty zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodając sól, olej i wyrośnięty zaczyn. Dolać 1/3 szklanki ciepłej wody i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut, a następnie rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Wszystkie warzywa umyć, marchewki obrać, grzyby oczyścić. Cukinię pokroić w plasterki i półplasterki, marchewki i pora w plasterki, natkę i szczypiorek posiekać. Marchewkę i pora wrzucić do wody i ugotować na półtwardo, następnie wrzucić grzyby i cukinię. Gotować aż cukinia będzie miękka. Warzywa po ugotowaniu odcedzić i przyprawić. Twaróg utrzeć z mlekiem i jajkami, dodać zioła i przyprawić. Na ciasto wyłożyć warzywa, a następnie zalać je masą twarogową. Piec ok. 50 minut w 200 stopniach, aż ciasto będzie miało rumiane boki. Na 5 minut przed końcem pieczenia przykryć placek żółtym serem.
Komentarze