Nie ma nic lepszego niż swojska pizza w wersji mini, gdzie każdy może użyć swojej inwencji twórczej w doborze składników :)
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto (składniki na 4 średnie pizzetki):
- około 550g mąki (pół na pół pszenna oraz pełnoziarnista)
- 60g drożdży
- sól, cukier
- około 350 ml wody
- żółtko
Dodatki (ilość według uznania):
-przecier pomidorowy
-pieczarki (pieczarki usmażone wcześniej z pokrojoną w kostkę cebulką)
- szynka/ parówki/ kiełbaska
- pomidor
-ogórek konserwowy
- papryka
-cebula czerwona
-grzybki konserwowe
-ananas
-brokuły
- ser mocarella (tarty na grubych wiórkach)
-przyprawy: oregano, bazylia, pieprz, sól
1.Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, łyżeczką mąki oraz wodą- całość dokładnie wymieszać, aż składniki się rozpuszczą, a następnie dać do piekarnika nagrzanego na 50’C na 15 minut.
2.Mąkę wymieszać z łyżeczką soli, dodać żółtko oraz zaczyn, a następnie dokładnie wymieszać aż do powstania elastycznego, jednolitego ciasta. Niekiedy trzeba dodać trochę wody, gdy ciasto jest za suche, a gdy za mokre należy dosypać trochę mąki. Powstałe ciasto nasmarować olejem, wsadzić do miski, przykryć ściereczką, a następnie wsadzić do piekarnika nagrzanego na 50’C na 30 minut.
3.Z wyrośniętego ciasta formować placuszki na blasze wysmarowanej olejem. Placuszki posmarować przecierem pomidorowym, następnie układać pieczarki (usmażone wcześniej z pokrojoną w kostkę cebulką). Pieczarki posypać przyprawami: oregano i bazylią. Następnie układać szynkę, parówkę lub kiełbaskę, pomidor, ogórek konserwowy, paprykę, cebulę czerwoną, grzybki konserwowe, ananas, brokuły. Całość posypać serem mocarella, doprawić solą i pieprzem.
4.Pizzetki piec w 160'C przez 20 minut.
Porady
Dodatki do pizzetek można dowolnie zmieniać i modyfikować według własnego uznania.
Komentarze