Pizza z porem i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy rozpuszczone drożdże, sól oraz olej. Wyrabiamy ciasto przez około 5 minut. Oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
2.Pora kroimy w plasterki. Na oliwie podsmażamy pora przez około 5 minut. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki razem z cebulą podsmażamy około 7 minut na oliwie. Oprószamy solą i pieprzem. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Pomidora kroimy w plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3.Wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszkę i formujemy okrąg. Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładamy kolejno pieczarki, pora, kukurydzę oraz plasterki pomidora. Całość oprószamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Wierzch pizzy posypujemy żółtym serem.
4.Pizzę pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem polewamy obficie keczupem.
Komentarze