Pizza z porem i kukurydzą

0 (0 ocen)

  • 50 min

Doskonała przekąska na imprezowa. Każdemu będzie smakować.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki,
    20g świeżych drożdży,
    150 ml ciepłej wody niegazowanej
    1 łyżeczka cukru,
    1/2 łyżeczki soli,
    2,5 łyżki oleju,
    Dodatkowo:
    1 por,
    1/2 puszki kukurydzy konserwowej,
    200g pieczarek,
    1 cebula,
    2 pomidory,
    2 łyżki przecieru pomidorowego,
    50g sera żółtego,
    1/2 łyżeczki oregano,
    1/2 łyżeczki bazylii,
    oliwa,
    sól,
    pieprz,
    keczup.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pizza

Pizza z porem i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy rozpuszczone drożdże, sól oraz olej. Wyrabiamy ciasto przez około 5 minut. Oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Pora kroimy w plasterki. Na oliwie podsmażamy pora przez około 5 minut. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki razem z cebulą podsmażamy około 7 minut na oliwie. Oprószamy solą i pieprzem. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Pomidora kroimy w plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszkę i formujemy okrąg. Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładamy kolejno pieczarki, pora, kukurydzę oraz plasterki pomidora. Całość oprószamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Wierzch pizzy posypujemy żółtym serem.
  • 4. Pizzę pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem polewamy obficie keczupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Por

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować