Sałatka z surowego kalafiora z kukurydzą i porem

4.44 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 2 osób

Pożywna sałatka z kukurydzą, porem, jajkiem i szynką. Smakuje wyśmienicie i jestem przekonana, że podbije niejedną Waszą imprezę. Chrupiący kalafior, słodka kukurydza, pikantny por oraz aromatyczny sos czosnkowo-koperkowy to naprawdę świetne połączenie.

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1/2 główki średniego kalafiora
    1 puszka kukurydzy
    4 jajka ugotowane na twardo
    200 g szynki wędzonej
    1/2 małego pora (część jasna i jasnozielona)
    Sos:
    3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    sól (do smaku)
    czarny pieprz (do smaku)
    1/2 pęczka posiekanego koperku
    2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
Wystaw ocenę:

4.44 (171 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko Szynki Przekąski

Sałatka z surowego kalafiora z kukurydzą i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora dokładnie umyć, podzielić na różyczki i poszatkować na drobno ręcznie lub w robocie. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jajka i szynkę pokroić w drobną kostkę, pora pokroić na półplasterki i posiekać. Wszystkie składniki sałatki połączyć. Składniki sosu połączyć. Sałatkę polać sosem, wymieszać i odstawić do lodówki do przegryzienia się smaków.

Porady

W wersji light można całkowicie zrezygnować z majonezu i zastąpić go jogurtem naturalnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_09-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować