Pizza szpinakowo-jajeczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.do misy robota wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, sól, wsypać mąki, wlać olej i hakiem robota wyrabiać ciasto z 10-12 minut - jeśli ciasto zbyt luźne to dosypać mąki pszennej lub gdy za zbite to dolać ciepłej wody - zostawić w misie przykryte na 1 godzinę do wyrośnięcia
2.blaszka z piekarnika z papierem do pieczenia - dłonie posmarować olejem, wyrośnięte ciasto parę razy zagnieść i dłońmi rozciągnąć na placek, na blaszce uformować pożądaną wielkość
3.użyłam domowy sos pomidorowy z chilli, posmarować nim ciasto, posypać oregano
4.wcześniej przygotować szpinak: na oleju zeszklić cebulę, czosnek, wsypać pokrojone liście szpinaku, doprawić do smaku, podsmażać z 3 minuty, wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęstnienie, wystudzić i rozsmarować na cieście
5.posypać pokruszoną fetą i rozbić na wierzchu jajka tak, aby się nie rozlało żółtko
6.piekarnik nagrzać do 220 C, grzanie góra/dół i piec około 30 minut, następnie ustawić termoobieg i przez 8-10 piec
Komentarze