Pizza odrywana - inna odsłona tradycyjnej pizzy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pizza dobra na wszystko, szczególnie w taki dzień jak dzisiaj... Dzień Pizzy! Jeśli jednak znudzi Wam się w tradycyjnej formie, to zróbcie coś takiego... pizza odrywana z dowolnymi dodatkami i mnóstwem sera, pychota :-) U mnie zrobiła wrażenie. Zapiszcie więc przepis i spróbujcie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej typu 00
    20 g świeżych drożdży
    30 ml oliwy
    200 ml ciepłej wody
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pizza

Pizza odrywana - inna odsłona tradycyjnej pizzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W kubku wymieszać wodę z pokruszonymi drożdżami i cukrem aż do rozpuszczenia drożdży. Do miski lub misy robota wsypać mąkę, sól i wlać oliwę. Na koniec wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na ponad godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na cienkie koło. Jedno przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem, posypać tartym serem, można położyć ulubione dodatki i na to położyć drugie ciasto, dokładnie docisnąć środek i brzegi. Na środek położyć odwrócony kubek i wzdłuż niego naciąć ciasto dookoła. Następnie każdy kawałek zwinąć w spiralkę.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni góra-dół ok. 10-15 minut do zrumienienia.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować