Pizza Bravia

0 (0 ocen)

  • 35 min

Przepis prosto z Włoch

  • 35 min

Składniki:

  • (na 1 okrągłą lub kwadratową pizzę)
    2 serki mozarella
    1 puszka pomidorów bez skórki naprawdę dojrzałe pomidory
    10 czarnych oliwek bez pestek
    majeranek
    oregano
    sól cukier pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza bravia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mozarellę odsączamy z serwatki. Pomidory z puszki osączamy z soku. Mozarellę kroimy na plasterki i pokrywamy nimi ciasto. Staramy się tak kroić, żeby jedna kulka pokryła w całości, choć luźno powierzchnię ciasta. Solimy i posypujemy oregano. Pomidory kroimy na plasterki i układamy na serze na całej powierzchni ciasta. Lekko solimy i posypujemy majerankiem. Na wierzch kładziemy drugi serek mozarella pokrojony na plasterki.Teraz kładziemy oliwki, całość posypujemy ziółkami wedle uznania. Brzegi ciasta jeszcze raz smarujemy oliwą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego w najwyższym stopniu na 15-25 min. Wyjmujemy z pieca, gdy brzegi są ładnie zarumienione, a serek roztopiony z apetycznymi rumieńcami tu i ówdzie.

    Uwagi: Najlepszy jest oczywiście oryginalny ser mozarella. Niewiele gorszy od niego, a zdecydowanie tańszy jest ser zotarella. Polski ser sprzedawany pod nazwą mozarella jest zaledwie dalekim wspomnieniem oryginalnego sera o tej nazwie. Nie do wiary - kto pozwolił naszym producentom na używanie tej nazwy? W każdym razie po ogrzaniu w temp. piekarnika też nabywa właściwości ciągliwych. Krojenie tej pizzy na równe porcje może przysporzyć nieco kłopotu, bo ser ciągnie się przy próbie oddzielenia poszczególnych porcji. Znakomitym uzupełnieniem każdej pizzy jest oczywiście wino.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować