Do małego garczka dajemy pomidory z puszki i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy olej, ½ kostki rosołowej, szczyptę pieprzu, oregano. Gotujemy kilka minut.
2.Przygotowanie pizzy:
W kubku z ciepłą wodą rozpuścić drożdże. Do miski wsypać mąkę, w środku zrobić wgłębienie i wlać rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszać łyżką, dolewając letniej wody (ok. ½ kubka) do uzyskania konsystencji trochę gęstszej w porównaniu z ciastem jak na naleśniki. Posolić szczyptą soli, dodać gałkę muszkatołową. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta (na ok 30 min).
3.Piekarnik rozgrzać do 180° C.
4.Gdy ciasto wyrośnie, wylać je do wysmarowanej olejem formy do pizzy lub na blachę.
5.Wykładamy na ciasto sos pomidorowy wcześniej przygotowany, posypujemy przyprawą do pizzy albo oregano, kładziemy cebulę pokrojoną w krążki, pieczarki, kukurydzę, czarne oliwki (lub inne dodatki wedle uznania) i posypujemy serem żółtym startym na tarce.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180° C przez 20-30 min.
Komentarze