1.1. Pokruszyć drożdze, rozpuścić je w 3/4 szkl letniej wody, dodać cukier, wymieszać. Do sporej miski wsypać mąkę, dodać sól i olej. Wymieszać. Ulepić ciasto, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Po 20 minutach rozwałkować ciasto, tak by przybrało kształt okręgu.
2. Pierś kurczaka pokroić w małą kosteczkę, oprószyć pieprzem, solą i przyprawą do kurczaka. Usmażyć.
3. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Koncentrat pomidorowy wymieszać z wodą, cukrem, papryką i bazylią. Dodajemy do zeszklonej cebuli i czosnku, doprowadzając do wrzenia. Doprawiamy do smaku.
4. Rozwałkowane ciasto kładziemy na dużą blachę. Na cieście równomiernie rozprowadzamy sos pomidorowy, kładziemy usmażone kawałki kurczaka, kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojone kwiaty brokuła. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, oprószamy pizze. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut rozgrzanego do temp. 250 stopni.
Porady
Pizza nie koniecznie musi mieć kształt okręgu. Ser kładziemy według uznania.
Komentarze