robiłam paprykarz zazwyczaj z wędzonej makreli, ale gdzieś na portalu kulinarnym spotkałam przepis na paprykarz domowy z tuńczyka, zrobiłam i wyszedł smaczny:)
1 godz. 30 min
Składniki:
ryż 100 g
tuńczyk w oleju 2 puszki
cebula 1 duża
marchew 1 duża
przecier pomidorowy 6 łyżek
papryka czerwona 1 szt.
sól,pieprz,ostra papryka po 1 łyżeczce
pasta paprykowa ostra 2 łyżeczki
olej do smażenia
woda do ugotowania ryżu
ketchup pikantny 2 łyżki
Paprykarz z tuńczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy
2.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, obraną marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki, a paprykę myjemy i na tarce ścieramy miąższ, skórę wyrzucamy:)
3.wlewamy na patelnię olej, podgrzewamy i wrzucamy kolejno: cebulę, szklimy ją,następnie dodajemy marchewkę, przykrywamy (w razie potrzeby podlewamy wodą) dusimy około 7-10 minut, po czym dodajemy paprykę i przyprawy , koncentrat pomidorowy,pastę paprykową i ketchup
4.w międzyczasie odsączamy tuńczyka z zalewy, rozdrabniamy widelcem
5.do całości dodajemy rozdrobnionego tuńczyka, łączymy z ryżem i pozostałymi składnikami, dokładnie, chwilę razem dusimy, po czym zdejmujemy z ognia, studzimy, po czym schładzamy w lodówce, najlepiej smakuje na zimno
Komentarze