Paprykarz z tuńczyka

4.5 (191 ocen)

  • 1 godz. 30 min

robiłam paprykarz zazwyczaj z wędzonej makreli, ale gdzieś na portalu kulinarnym spotkałam przepis na paprykarz domowy z tuńczyka, zrobiłam i wyszedł smaczny:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ryż 100 g
    tuńczyk w oleju 2 puszki
    cebula 1 duża
    marchew 1 duża
    przecier pomidorowy 6 łyżek
    papryka czerwona 1 szt.
    sól,pieprz,ostra papryka po 1 łyżeczce
    pasta paprykowa ostra 2 łyżeczki
    olej do smażenia
    woda do ugotowania ryżu
    ketchup pikantny 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paprykarz z tuńczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-024gwj5 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy
  • image-02rqpql 2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, obraną marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki, a paprykę myjemy i na tarce ścieramy miąższ, skórę wyrzucamy:)
  • image-0rd7daw 3. wlewamy na patelnię olej, podgrzewamy i wrzucamy kolejno: cebulę, szklimy ją,następnie dodajemy marchewkę, przykrywamy (w razie potrzeby podlewamy wodą) dusimy około 7-10 minut, po czym dodajemy paprykę i przyprawy , koncentrat pomidorowy,pastę paprykową i ketchup
  • image-0dgtpjb 4. w międzyczasie odsączamy tuńczyka z zalewy, rozdrabniamy widelcem
  • 5. do całości dodajemy rozdrobnionego tuńczyka, łączymy z ryżem i pozostałymi składnikami, dokładnie, chwilę razem dusimy, po czym zdejmujemy z ognia, studzimy, po czym schładzamy w lodówce, najlepiej smakuje na zimno
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować