Jak się okazuje, z kaszą kus kus możemy wyczarować nie tylko pyszny obiad ale i niezwykły deser!
Składniki:
szklanka kaszy kus kus
szklanka mleka
1/2 szklanki wody
2 łyżki cukru
cukier puder do smaku
200ml śmietanki 30%
banan
mały jogurt naturalny
kilka łyżek wiórków kokosowych
Niebiański deser z kaszą kus kus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko i wodę łączymy ze sobą, doprowadzamy do wrzenia.
Kaszkę kus kus zasypujemy 2 łyżkami cukru i zalewamy wrzącym mlekiem z wodą. Przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia.
2.Zimną kremówkę mocno ubijamy, dodajemy cukier puder do smaku i łączymy z wystudzoną kaszką. Przekładamy do pucharków. Na wierzchu układamy plasterki banana.
3.Jogurt mieszamy z wiórkami, delikatnie słodzimy i dekorujemy nim nasz deser.
Porady
Zamiast banana możemy użyć innych owoców, np brzoskwiń z puszki.
Taki deser może być także pysznym śniadaniem.
Komentarze