Nalewka kawowa

4.99 (189 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Jest to przepis mojego narzeczonego, który oprócz wyrobów wędliniarskich lubi przygotowywać domowe alkohole. Pyszny trunek dla kawoszy. Polecam kieliszeczek solo wieczorem, lub do kawy na rozgrzanie po zimowym spacerze. Nalewka również świetnie nadaje się na prezent.

Składniki:

  • 0,5 l wódki
    100 ziarenek kawy
    0,5 szklanki cukru
    3 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.99 (189 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Kawy

Nalewka kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do szklanej butelki ( najlepiej o grubym szkle) wsypać kawowe ziarenka i cukry. Zalać wódką. Butelkę szczelnie zamknąć i odstawić na 3 tygodnie. Codziennie wstrząsać butelką, aby cukier szybciej się rozpuścił i składniki przemieszały. Nalewka jest gotowa, gdy trunek nabierze brunatnej barwy.

Porady

Nalewka im dłużej postoi tym jest lepsza. Kolor i smak będzie intensywniejszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować