Mocarello

4.5 (154 ocen)

  • 30 min

Genialne ciasto, zawsze jest przebojem przyjęcia.Polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 6-8 jaj
    - 1 szklanka mąki tortowej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżka kakao
    - 1 szklanka cukru
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa - (poniższe składniki gotować na małym ogniu 10min):
    - 3 batony 'Pawełek Toffi'
    - 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
    - 3/4 szklanki mleka
    - 1 szklanka cukru

    Ponadto:
    - 2 kostki masła
    - 4 żółtka
    - 50g wódki

Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mocarello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mocarello 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i pojedyńczo żółtka cały czas miksując.Dodać przesianą mąkę z proszkiem i z kakao. Lekko wymieszać. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Piec 50min w 170st. C. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Przekroić na 3 części. Nasączyć ostudzoną kawą.

    Masa:
    Ugotowaną masę z batonów, czekolady, mleka i cukru ostudzić.
    Masło utrzeć na puszysto, dodawać żółtka cały czas miksując.Wódkę i czekoladową masę wlewać małymi porcjami. Miksować do gładkości. Można odstawić na jakiś czas do lodówki, żeby masa lekko stężała, ponieważ bezpośrednio po miksowaniu jest dosyć rzadka.

    Przełożyć biszkopt masą i schłodzić najlepiej przez całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować