MIODOWO CYTRYNOWA SURÓWKA Z PORA

4.5 (164 ocen)

Idealna surówka do dań mięsnych,smażonych serów i ryb.Do sporządzenia tej surówki zmobilizowała mnie Basia podając hasło dnia "ser". Przy gotowałam smażony ser Camembert w/g przepisu Joasi .

Składniki:

  • 1 duży por biała część
    2 łyżki żurawiny suszonej
    2 łyżki rodzynek
    2 łyżki pokrojonych moreli suszonych
    1 łyżka listów melisy cytrynowej
    1 łyżeczka skórki cytrynowej
    NA SOS
    1 łyżka oliwy
    0,5 cytryny sok
    1,5 łyżki miodu naturalnego
    sól,pieprz do smaku w/g uznania
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Miodowo cytrynowa surówka z pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miodowo cytrynowa surówka z pora 1. Por oczyścić umyć i pokroić w piórka.Owoce suszone przelać gorącą wodą i przecedzić przez sito przelewając zimną wodą.Morele pokroić w zapałkę,większe owoce żurawiny na połowę,melisę posiekać.Cytrynę umyć,zetrzeć skórkę; 1 łyżeczkę skórki i z połowy cytryny wycisnąć sok.
    Z soku cytrynowego,miodu i oliwy przygotować sos,mieszając ze sobą wszystkie składniki.
  • miodowo cytrynowa surówka z pora 2. Pokrojony por włożyć do miski,przyprawić solą,pieprzem,przemieszać.Wlać sok cytrynowo miodowy,wsypać pozostałe składniki i wymieszać.Pozostawić na 0,5 godz. w chłodnym miejscu, celem połączenia się smaków.
  • miodowo cytrynowa surówka z pora 3. Podawać jako dodatek np.smażonego sera Camembert w/g przepisu Joasi.

Porady

Do jajek dodałam sól i pieprz do smaku.Ser ma wówczas bardziej wyrazisty smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować