Mimoza

4.5 (196 ocen)

Przepis ten poleciła mojej mamie Rosjanka jakieś 8 lat temu od tamtej pory sałatka zawsze na każdym przyjęciu nam towarzyszy. Wszyscy znajomi się nią zachwycają.

Składniki:

  • Tuńczyk w kawałkach w oleju
    Cebula
    Ziemniaki
    Groszek zielony(z puszki)
    Majonez
    Marchewka
    Jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Mimoza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki,marchewkę, gotujemy w mundurkach.
    Po ugotowaniu gdy ostygną obieramy je.
    Cebulę kroimy w kostkę.
    Marchewkę,ziemniaki,jajka ścieramy na tarce.
    Żółtko oddzielamy od białka.

    Tuńczyka w kawałkach w oleju wykładamy na talerz, następnie nakładamy warstwę cebuli, na cebulę kładziemy ziemniaki które trzemy na tarce na dużych dziurkach,ziemniaki smarujemy majonezem,na majonez wysypujemy groszek zielony z puszki (wcześniej wylewamy z niego wodę),na groszek kładziemy startą marchewkę,znów smarujemy majonezem, na majonez trzemy białko od jajka (także na dużych dziurkach od tarki),znów majonez,i na sam koniec na małych dziurkach trzemy żółtko.

Porady

Dobrze jakby wszystkie warstwy były tej samej wielkości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować