Mięsna zapiekanka "Zielony ludzik".

4.73 (15 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Zapiekanki mięsno-warzywne to moja specjalność. Idealne na ciepło i zimno, do pracy, szkoły, na piknik i obiad.
Zawsze wychodzi, dziwi i cieszy innych.
Ta zapiekanka to mięso, młode ziemniaczki, kukurydza, czerwona fasola.
Do tego moje ogródkowe skarby : ogórki meksykańskie i liście nasturcji.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto
    mąka pszenna 250 g
    świeże drożdże 20 g
    1 jajko
    letnie mleko 90 ml
    olej 3 łyżki
    oregano 3/4 łyżeczki
    słodka papryka 1/2 płaskiej łyżeczki
    harissa 1/3płaskiej łyżeczki
    szczypta pieprzu i soli
    farsz
    mięso mielone 700 g
    1 czerwona cebula
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka soli
    1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
    1 jajko
    1 łyżeczka oregano
    kminek 1/2 łyżeczki
    bułka tarta 3 czubate łyżki
    kukurydza konserwowa 140 g
    czerwona fasola konserwowa 160 g
    ogórki meksykańskie 100 g
    ugotowane młode ziemniaki ok. 230 g
    liście nasturcji ok. 30 g
    zielony barwnik + wódka
    2 oliwki na oczy
Wystaw ocenę:

4.73 (15 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Zapiekanki

Mięsna zapiekanka "zielony ludzik". - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka 1. Tortownica 22 cm.
    Ciasto.
    Mąkę przesiać do miski, w środek wkruszyć drożdże, posypać szczyptą cukru, zalać mlekiem. Odstawić na 5-10 minut.
    Potem dodać resztę składników, zagnieść gładkie ciasto.
    Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
    Farsz.
    Mięso wymieszać z rozdrobnioną cebulą i czosnkiem.
    Dodać oregano, kminek, sól i pieprz.
    Dobrze wymieszać ręką i odstawić do lodówki ( na czas wyrośnięcia ciasta ).
    Potem dodać jajko, bułkę, dobrze wymieszać.
    Liście nasturcji krótko zblanszować, przelać zimną wodą i osuszyć.
    Ziemniaki nie powinny być rozgotowane.
    Kukurydzę i fasolę odcedzić.
    Tortownicę wysmarować smalcem, posypać bułką tartą.
    Spód wyłożyć większą częścią ciasta.
    Z pozostałego ciasta zrobić nos, usta, resztę cieniutko rozwałkować ( podsypując mąką ) i foremką wyciąć listki.
    Na ciasto rozłożyć :
    - 1/2 liści nasturcji
    - 1/2 mięsa
    - ogórki meksykańskie ( wcisnąć w mięso )
    - 1/2 liści nasturcji
    - połówki ziemniaków
    - 1/2 mięsa wymieszanego z kukurydzą i fasolą
  • 2. Wierzch obłożyć listkami , nałożyć nos, usta, oczy z oliwek i powieki.
    Piec w 180 C ok. 70 minut.
    Potem zdjąć obręcz z tortownicy i ew. podpiec boki.
    Po upieczeniu, zapiekankę możemy zostawić jeszcze w piekarniku.
    Wódkę mieszamy z barwnikiem i pędzelkiem malujemy listki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ogórek Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować