Mielone kulki w cebulce otoczone chrupiącym boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy zostawiając ogonek.Dopiero teraz odcinamy ogonek i tylną część cebuli.Przekrawamy na pół i ściągamy ostrożnie pierwszą warstwę. Środek odkładamy.Potrzebne nam będą tylko warstwy wierzchnie. Do mięsa dodajemy jajko,bułkę tartą,rukolę i przyprawy: sól.papryki i czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy 5 kulek. Każdą kulkę mięsną wkładamy pomiędzy dwie warstwy cebuli.Na wierzch każdej kulki dajemy starty ser. Cienkie plastry bekonu kładziemy na desce na przemian w tzw. wiatraczek. Cebulowe kulki kładziemy na boczek i owijamy nim cebulę spinając u góry wykałaczką. Dodatkowo owijamy dwoma plasterkami boczku cebulę w poprzek. Wstawiamy do piekarnik nagrzanego do 200 stopni na 4o minut.Na ostatnie 10 minut obracamy kulki na drugą stronę i pieczemy na funkcji grill.
Komentarze