Mielone inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone doprawiamy tak jak na kotlety. Dodać sól , pieprz, czosnek, jajko, przesmażoną cebulę i namoczoną w wodzie, następnie odciśniętą bułkę pszenną. Następnie formować miseczki, np.szklanką, obklejać jej spód tak na wysokość 5-6 cm. Każdą z „miseczek” posmarować kechupem lub przecierem pomidorowym). Teraz po kolei dodajemy np. pieczarki przesmażone z cebulą, boczek pokrojony w kostkę, czerwona cebula, papryka, ogórek kiszony, serek topiony śmietankowy pokrojony w kostkę. Wcześniej gotujemy ziemniaki i gnieciemy je na gładką masę dodając troszkę przyprawy do ziemniaków. Robimy z masy ziemniaczanej takie a’la czapeczki i kładziemy na każdej z „mielonych miseczek”. Smarujemy śmietaną (12-18 %) i posypujemy żółtym serem. Pieczemy ok 50 min w 180 *
Komentarze