Mazurek kruchy z polewą kakaową

4.5 (197 ocen)

  • 30 min

Pyszny kruchy mazurek. Jest Wielkanocnym ciastem pieczonym u mnie w domu od pokoleń. Piekła go moja prababcia, babcia, moja mama, a teraz piekę go ja.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 20 dkg mąki
    2 12 dkg masła lub margaryny
    3 7 dkg cukru pudru
    4 Żółtko

    Na polewę:
    1 10 dkg masła
    2 2łyżki mleka
    3 10 dkg cukru pudru
    4 Płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    5 2 łyżki kakao
    Do nadzienia 30 dkg gęstego dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej własnej roboty)


    Lukier: 2 ubite białka, 25 dkg cukru pudru, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka wody.
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek kruchy z polewą kakaową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mazurek 1. Mąkę posiekać z cukrem pudrem i masłem, a gdy nie będzie wyczuwalnych grudek tłuszczu dodać żółtko, wymieszać, zlepić ciasto, nie wygniatać.
    Oddzielić 1/3 części ciasta, a resztę rozwałkować na prostokąt o wymiarach 15 cm na 25. Obrzeże ciasta posmarować białkiem, oblepić wałeczkami tak aby tworzyły one uniesiony brzeg. Przed wstawieniem do pieczenia, ciasto dość gęsto nakłuć widelcem.
    Piec w temperaturze 220 oC przez około 15 min.

    Polewa:
    Do stopionej w naczyniu margaryny dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mlekiem, cukrem pudrem, kakao, podgrzać tylko, aby masa zgęstniała, gorącą wylać na mazurek. Udekorować.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować