Kiszony czosnek w solance wg przepisu babci Eleny

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 1 osoby

Kiszony czosnek zazwyczaj kojarzył mi się z takim od ogórków, jednak okazuje się że kiszony czosnek jest przysmakiem na Ukrainie. Babcia mojej koleżanki z pracy podała mi ten przepis i kilka słoiczków, jako środek wzmacniający odporność, bo czosnek oprócz działania odkażającego, naturalnego antybiotyku w postaci kiszonki zawiera mnóstwo bakterii probiotycznych. Jednym słowem - działa cuda, nie ma mocnego zapachu jak świeży, świetnie smakuje na kanapkach, w sałatkach czy zupach. Sok z kiszenia jest bardzo słony, ale tu babcia Elena zdradziła mi, że warto dodawać go do zup już po zagotowaniu lub wymieszać z kefirem.

  • 5 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłej wody
    1 łyżeczka soli
    3 główki czosnku (polskiego)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszony czosnek w solance wg przepisu babci eleny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do czystego, wyparzonego słoiczka wkładamy ząbki czosnku w łupinach, odpadające podczas podziału łupiny wkładamy do słoiczka.
  • 2. Do czosnku wsypujemy łyżeczkę soli, zalewamy wodą. Słoiczek zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8 tygodni
  • 3. Po 8 tygodniach czosnek ma inną barwę wraz z zalewą - zmienia się na zloty odcień, czosnek jest lekko chrupiący

Porady

Zalewa na litr wody to 2 łyżki soli. *Podczas kiszenia czosnek może zmieniać barwę, nawet na odcienie niebieskiego i zielonego, co jest związane z zawartością siarki w czosnku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Bezglutenowa

Podobne przepisy

4.47 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
kiszony czosnek

To może cię zainteresować