Duszona marchewka

4.5 (140 ocen)

Zdrowa,pyszna duszona marchewka jako doskonały dodatek do obiadu.Wspaniale równoważy smaki z pikantną karkówką.

Składniki:

  • Składniki:

    marchewka
    masło
    sól,cukier
    mąka ziemniaczana,ew zwykła
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Duszona marchewka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy,myjemy,kroimy w niewielką kostkę.Do rondelka wrzucamy niewielką ilość masła,tylko tyle by przykryło dno,dodajemy marchewkę i chwilę podsmażamy.Następnie zalewamy przegotowaną wodą,niewiele ponad poziom marchewki i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu. Gdy marchew będzie robić się coraz bardziej miękka należy dodać trochę soli,dosłownie szczyptę by wydobyć jej smak a nie posolić.Znacznie więcej dodajemy cukru- zależy również od naszych kubków smakowych oraz od marchewki.Jeśli macie swoją jak ja jest ona znacznie słodsza i cukru dodałam tylko pół łyżeczki.Tutaj musimy kierować się swoim smakiem.Gdy marchewka jest już gotowa dodajemy niewielką ilość mąki.Najlepszym sposobem by nie zrobiły się nam grudki jest przecieranie mąki przez małe sitko bezpośrednio do rondelka z marchewką i dobrze wymieszać by z masy,która została zrobił się sosik.Dusimy jeszcze ok 5 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować