Duszona marchewka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obieramy,myjemy,kroimy w niewielką kostkę.Do rondelka wrzucamy niewielką ilość masła,tylko tyle by przykryło dno,dodajemy marchewkę i chwilę podsmażamy.Następnie zalewamy przegotowaną wodą,niewiele ponad poziom marchewki i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu. Gdy marchew będzie robić się coraz bardziej miękka należy dodać trochę soli,dosłownie szczyptę by wydobyć jej smak a nie posolić.Znacznie więcej dodajemy cukru- zależy również od naszych kubków smakowych oraz od marchewki.Jeśli macie swoją jak ja jest ona znacznie słodsza i cukru dodałam tylko pół łyżeczki.Tutaj musimy kierować się swoim smakiem.Gdy marchewka jest już gotowa dodajemy niewielką ilość mąki.Najlepszym sposobem by nie zrobiły się nam grudki jest przecieranie mąki przez małe sitko bezpośrednio do rondelka z marchewką i dobrze wymieszać by z masy,która została zrobił się sosik.Dusimy jeszcze ok 5 min.
Komentarze