Duszona marchewka

4.5 (142 ocen)

  • 30 min

Duszona marchew jest surówką dobrą na ciepło jak i na zimno. Jako oddzielna przekąska jak też dodatek do obiadu. Ja robię ją zawsze do gulaszu.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 większe lub 4-5 mniejsze marchewki (ok.0,5kg)
    1 średnia cebula
    sól i pieprz do smaku
    sok z cytryny do smaku
    2 łyżki płynnego miodu
    2-3 łyżki wody
    2-3 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki

Duszona marchewka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obieramy i kroimy w średniej grubości plastry lub kwadraty czy słupki.
    Wykładamy na patelnię podlewając lekko wodą i dodając masełko czy margarynę.
    Na małym ogniu dusimy aż zmięknie lecz nie będzie się rozpadać.
    W połowie duszenia dodajemy pokrojoną w pióra cebule i doprawiamy solą i pieprzem.
    Na sam koniec gdy już wyłączymy patelnie dodajemy miód i mieszamy aby całość się połączyła oraz doprawiamy sokiem z cytryny.
    Podajemy do obiadu np gulaszu lub innego dania wg uznania lub też jako oddzielne danie

Porady

Jeśli patelnia jest dość sucha bo mamy zbyt mało wody czy masła a sporo marchwi, podlewamy nieco więcej. Marchew jest idealna na ciepło, a jak ktoś woli to super smakuje także po wystudzeniu. Podane proporcje są tak "mniej więcej" w zależności ile mamy marchwi i jak lubimy mocno słone czy czy słodkie Podany przepis jest na surówkę do obiadu dla 4 osób

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Marchewka Miód Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować