Makaron z serkami topionymi i jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować, w/g przepisu na opakowaniu.Odcedzić, lecz nie przelewać zimna wodą.Lepiej od czasu do czasu przemieszać,żeby się nie skleił. Kalafior wykroić z liści, dobrze opłukać pod bieżącą wodą. Rozdzielić na różyczki. Włożyć do kipiącej, posolonej wody. Gotować na pół twardo.(ok.10min.próbując). Wybrać na durszlak.
2.Jajka ugotować ''w koszulkach''. Wodę zagotować z solą. Jajka, każde osobno, wybijać do chochelki i wylewać do wrzątku. Gotować ok. 6min.do ścięcia białka. Jak ktoś lubi mocniej ścięte to należy, dłużej gotować. Delikatnie przemieszać,i wybrać łyżka cedzakową.
3.Cebulę, obrać i posiekać, potem zeszklić na tłuszczu. Dodać,serki-pokrojone w kostkę,śmietanę i natkę.Roztopić na wolnym ogniu,mieszając.
4.Posolić i popieprzyć.
5.Włożyć makaron i kalafior, do sosu. Wszystko przemieszać i podgrzewać na wolnym ogniu.
Komentarze