Pyszny i prosty krem z białej czekolady z malinowym musem to doskonały pomysł na deser
25 min
Dla 3 osób
Składniki:
100 g białej czekolady
250 g mascarpone
150 g jogurtu
miąższ z 1 laski wanilii
1,5 szklanki malin( mogą być mrożone)
4 łyżki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki soku z cytryny
6 łyżek wody
listki mięty do przybrania
Krem z białej czekolady z sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i zagotować.Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do gotujących się malin. Energicznie mieszać aż sos nieco zgęstnieje i odstawić do wystudzenia. Białą czekoladę połamać na kawałki,roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. Mascarpone zmiksować na gładki puch, dodać jogurt naturalny, wanilię, wlać przestudzoną czekoladę i wymieszać do połączenia się składników. Krem nałożyć do pucharków, wlać sos malinowy i udekorować kilkoma malinami i listkami mięty.
Komentarze