Kolorowe pierniczki

4.5 (140 ocen)

  • 45 min

Efektowne i pyszne pierniczki, zachwycą każdego.

  • 45 min

Składniki:

  • 50 dag mąki
    20 dag cukru pudru
    20 dag miodu
    12 dag masła lub margaryny
    1 jajo
    1 dag sody oczyszczanej
    2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika
    lukier
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kolorowe pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z sodą (1 dag sody to mniej więcej czubata łyżeczka do herbaty), zrobić wgłębienie na środku, wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, miękkie masło i jajo. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w przekroju. Różnej grubości pierniczki można wykrawać i piec od razu, ale surowe ciasto nadaje się również do dłuższego przechowywania w chłodnym miejscu.
    Ciastka należy piec w średnio nagrzanym piekarniku około 10 minut. Trzeba uważać, żeby nie zrumieniły się zbyt mocno, ponieważ z powodu skarmelizowania miodu mogą stać się zbyt twarde i nabrać nieco goryczki.
    Pierwszego dnia po upieczeniu pierniczki są bardzo twarde, doskonałe stają się po dwóch - trzech dniach, gdy nabiorą wilgoci i zmiękną.
    Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub zawiązanym woreczku foliowym. Należy tylko pamiętać, żeby przed jedzeniem zostawić je na dwa dni odkryte w miseczce albo koszyczku, żeby mogły wchłonąć wilgoć z powietrza. Do dzieła ;)

Porady

Kolorowe pierniczki świetnie prezentują się na choince ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować