Kolorowe galaretki z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jaja gotujemy na twardo. Kroimy na plasterki i układamy na dnie naszego naczynia. Ja użyłam plastikowych kubeczków.
Z kurczaka zdejmujemy skórę, obieramy, kroimy na małe kawałeczki.
Warzywa osączamy z zalewy.
Składniki układamy w kubeczkach.
2.Przygotowujemy zalewę/galaretkę. Rozpuszczamy kostki rosołowe w gorącej wodzie - 1 kostka na 0,5 litra. Dodajemy żelatynę według zaleceń na opakowaniu. Dodajemy do smaku odrobinę soku z cytryny. Odstawiamy do schłodzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć wlewamy ją do kubeczków. Wstawiamy galaretki do lodówki, aż dokładnie zastygną.
3.Galaretki wyjmujemy z kubeczków i układamy na talerzu. Pracę może ułatwić nam chwilowe zanurzenie kubeczka w gorącej wodzie, wtedy galaretki łatwiej wyjąć:)
Komentarze