Kokosik kajzerkowy

0 (0 ocen)

Ciasto na bazie bułki kajzerki z dodatkiem kokosu

Składniki:

  • Biszkopt
    6 jajek
    1 szkl mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa
    3 bułki kajzerki
    3 szkl mleka
    1/2 szkl cukru
    cukier waniliowy
    200g kokosu
    1/2 masła
    1/2 margaryny

    Dodatki
    dżem malinowy
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosik kajzerkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier i cukrem waniliowym. Następnie miksując, dodać po jednym żółtku.
    W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą.
    Piec 30 min w temperaturze 180°C
  • Masa 2. W 2 szklankach mleka namoczyć 3 bułki kajzerki

    W garnku zagotować
    1szkl mleka
    1/2 cukru
    cukier waniliowy
    100g kokosu
    Dodać namoczone bułki z resztą mleka i gotować wszystko 5 min
  • Masa 3. Utrzec 1/2 masła i 1/2 margaryny z dodatkiem spirytusu.
    Po ostygnięciu masy dodawać i ucierać z tłuszczem.
  • Dżem 4. Biszkopt najpierw nasączyć wodą ze spirytusem, a następnie wyłożyć dżeme mmalinowym.
  • Masa 5. Na dżem wyłożyć całą masę.
  • Dekorowanie 6. Ostatnim krokiem jest przesmażenie reszty 100g kokosu na patelni z 2 łyżkami masła. Cały czas mieszając aby kokos się nie przypalił. Ostygnięty kokos wyłożyć na wierzch placka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować