Kokosik kajzerkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier i cukrem waniliowym. Następnie miksując, dodać po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą.
Piec 30 min w temperaturze 180°C
2.W 2 szklankach mleka namoczyć 3 bułki kajzerki
W garnku zagotować
1szkl mleka
1/2 cukru
cukier waniliowy
100g kokosu
Dodać namoczone bułki z resztą mleka i gotować wszystko 5 min
3.Utrzec 1/2 masła i 1/2 margaryny z dodatkiem spirytusu.
Po ostygnięciu masy dodawać i ucierać z tłuszczem.
4.Biszkopt najpierw nasączyć wodą ze spirytusem, a następnie wyłożyć dżeme mmalinowym.
5.Na dżem wyłożyć całą masę.
6.Ostatnim krokiem jest przesmażenie reszty 100g kokosu na patelni z 2 łyżkami masła. Cały czas mieszając aby kokos się nie przypalił. Ostygnięty kokos wyłożyć na wierzch placka.
Komentarze