Bagietki z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na paski.
Przekładamy pokrojone mięso do miski, posypujemy przyprawami solą, słodką i ostrą papryką. Całość mieszamy rękami, aż przyprawy obtoczą kurczaka.
2.Gęste ciasto naleśnikowe: Do miski wbijamy jajko, dodajemy sól, słodką i ostrą paprykę, mąkę i mleko. Mieszamy wszystko przez kilka minut, aż masa będzie jednolita, przypominająca gęste ciasto naleśnikowe.
3.Do miski przesiewam ok. 1 szklanki mąki wraz z naszą panierką.
4.Do ciasta naleśnikowego zanurzamy kawałki pokrojonego kurczaka a następnie obtaczamy w panierce z mąką.
5.W głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzewamy olej do temperatury 180*C. Na rozgrzany tłuszcz wkładam po kilka pasków kurczaka i smażymy kilka minut na średnim ogniu na złoty kolor.
Usmażone mięso osączamy na papierowym ręczniku.
6.Bagietki przekrajamy wzdłuż, polewamy sosem chili dodajemy sałatę i układamy usmażonego kurczaka.
Komentarze