Bagietki

4.99 (172 ocen)

Bardzo lubimy własnoręcznie wykonane zapiekanki, do ich przygotowania te bagietki są idealne.

Składniki:

  • 0.5 kg mąki
    35 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 1/2 łyżeczki soli
    1 1/2 szklanki wody
    2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.99 (172 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Zapiekanki Kanapki

Bagietki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdże 1. Drożdże posypać cukrem, dodać letnią wodę i łyżkę mąki. Wymieszać i postawić w cieple do podrośnięcia.
  • Wyrabianie ciasta 2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto.
  • Ciasto 3. Przykryć ściereczką i postawić w cieple do wyrośnięcia.
  • Dzielenie ciasta 4. Po wyrośnięciu wyjąć ciasto z miski na stolnicę i podzielić na mniej więcej równe części. Wielkość zależy od tego, jak duże chcemy mieć bagietki.
  • Bagietki 5. Uformować bagietki i ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Odstawić na pół godziny do podrośnięcia.
  • Bagietki 6. Następnie ostrym nożem zrobić kilka nacięć na każdej bagietce.
  • Bagietki 7. Wstawić do piekarnika z temp. 190 stopni na ok.15 minut, do lekkiego zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować