Jesienna surówka z jarmużu, buraka i marchewki

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Prosta surówka z jesiennych warzyw

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 marchewka
    1 burak
    garść jarmużu
    1 ząbek czosnku

    1 łyżeczka sezamu
    1 łyżka oleju rzepakowego na zimno tłoczonego
    1/2 łyżeczki soku z cytryny
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Jesienna surówka z jarmużu, buraka i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jarmuż płuczę , kroję na kawałki i pozostawiam na sicie do odcieknięcia z nadmiaru wody
  • 2. Marchewkę obieram, myję. Za pomocą obieraczki z marchewki robię długie "wstążki makaronu ", tak przygotowaną marchewkę obsypuję sezamem
  • 3. Czosnek obieram, kroję na plasterki. Obieram zwykłego czerwonego buraka (surowego), płuczę. Burka kroję na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Mieszam razem z czosnkiem
  • 4. Wszystkie składniki przekładam do miski, skrapiam sokiem z cytryny i olejem.

Porady

Surowe warzywa są bardzo sycące, taka surówka może być nie tylko dodatkiem do drugich dań, ale zdrową wersją kolacji lub lunchu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż Buraki Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować