Surówka z buraka i marchewki do obiadu

4.94 (162 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam buraki i chciałam spróbować coś innego niż buraczki z chrzanem

  • 2 godz.

Składniki:

  • 35 dag buraków
    1 marchewka-około 70g
    1/4 dużej cebuli
    1 małe jabłko
    2 łyżki octu
    3 łyżki oleju
    szczypta soli i pieprzu
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.94 (162 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z buraka i marchewki do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki umyć, odkroić końcówki i zalać zimną wodą, dodać łyżkę soli i ugotować do miękkości. Odcedzić, pozostawić do ostygnięcia, obrać ze skóry. Buraki pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do buraków. Cebulę obrać i także zetrzeć na dużych oczkach. Jabłko umyć, przekroić na ćwiartki wyciąć gniazda nasienne i również zetrzeć na dużych oczkach (razem ze skórą). Dodać do miski i wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać. Ocet przelać do miseczki, dodać przyprawy i cukier, wymieszać trzepaczką. Cały czas mieszając po jednej łyżce dolewać olej i dokładnie wymieszać. Mieszaninę dodać do miski, wymieszać ostatni raz i odstawić na 2-3 godz do lodówki, aby smaki ładnie się połączyły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować