Jesienna galaretka imbirowa

0 (0 ocen)

  • 2 min

Jesienna galaretka imbirowa z jabłkami, gruszkami i śliwkami. Taka galaretka prosto z jesiennego sadu. Bardzo smaczna propozycja na jesienny deser: jabłka, śliwki i gruszki podpieczone w cukrze oraz imbirowa nutka dopełniająca smaku

  • 2 min

Składniki:

  • 500 ml wody
    120 g cukru
    2-4 łyżeczki żelatyny
    1-2 jabłka
    1 gruszka
    10 śliwek węgierek
    ½ cytryny
    ½ limonki
    2-3 cm świeżego imbiru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jesienna galaretka imbirowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki pokrój na połówki i usuń pestki. Jabłka pokrój w ósemki, gruszkę obierz i też pokrój w ósemki. Owoce ułóż na wycielonej folią aluminiową blasze i lekko posyp cukrem. Piecz w temperaturze 150 ºC przez 7 minut.
    Imbir razem ze skórką pokrój w cienkie. Wlej wodę do rondla, do gorącej wody dodaj cukier (100 g) i go rozpuść. Dodaj plasterki imbiru i całość gotuj przez 25 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyłów plasterki imbiru ( już nie podgrzewaj rondla). Dodaj żelatynę i mieszaj, aż do jej rozpuszczenia. Chwilę przestudź, następnie dodaj sok z cytryny i limonki. Skosztuj.
    Podpieczone owoce układaj w szklaneczkach/miseczkach. Zalej przygotowanym syropem. Wstaw do lodówki by stężała.

Porady

Oczywiście owoców możesz użyć więcej lub zmienić ich proporcje

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować